Водич за студентску мобилност

Објављивањем студентског водича “Упознај Еразмус 2021-2027” завршени су овогодишњи Еразмус дани који су трајали од 14. до 16. октобра и у чијем је обележавању учествовала и Еразмус студентска мрежа Србије.

Ове године почиње да се спроводи и нови циклус Еразмус+ програма који ће трајати до 2027. године и важно је да знамо шта нас то све чека, односно које све прилике можемо да искористимо док смо млади и студенти.

Нови програм Еразмус+ 2021-2027 поред, скоро дуплираног буџета, који сада износи више од 26 млрд. евра, што је веома значајно јер ће омогућити још већи број учесника него до сада, се заснива на три стуба - Инклузивност и друштвена разноликост, зелени Еразмус+ и дигитални Еразмус+.

Novim programom nastoji se povećati kvalitativni učinak njegovih aktivnosti i osigurati jednake mogućnosti, tako što će nastojati uključiti ljude različite godina, iz različitih kulturnih sredina i različitog socioekonomskog položaja. Posebna je pažnja je posvećena osobama s manjim mogućnostima, uključujući osobe s invaliditetom, poteškoćama u obrazovanju ili migrantskim poreklom, kao i osobama koje žive u ruralnim i udaljenim područjima.

Програм ће бити дигитализован и поједностављен за учеснике, посебно захваљујући иницијативи за Европску студентску исправу и измењеној ИТ архитектури за кориснике и универзитете. Програм ће служити као пример јер ће подстицати учеснике да уместо авиона бирају превозна средства са мање емисија ЦО2. Средства из програма Еразаму+ биће усмерена и на изградњу знања и разумевање одрживости и климатске политике. Идеја је да током наредних седам година у новом програму учествује више од 10 милиона људи, што је исти број као у претходних тридесет година, стварајући нову Еразмус генерацију.

Водич можете наћи овде.

Водич “Упознај Еразмус+ 2021-2027” објављује Еразмус студентска мрежа Србија уз подршку Делегације Европске уније у Србији.