//bootstrap 4 courusel
Events
11
Novembar
2023

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Državni praznik, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, obeležava se 11. novembra u Srbiji. Za simbol je uzet cvet Natalijina ramonda (nazvan po kraljici Nataliji Obrenović) - takozvana “biljka feniks“, u znak sećanja na stradanja koje je Srbija podnela, a zatim se ponovo uspostavila kao država. Simbolika leži u činjenici da je ova biljka, kao što je srpska vojska, posle svih stradanja i gubitaka koje je podnela, izašla iz rata kao pobednica. Natalijina ramonda pripada ugroženoj i retkoj vrsti koja živi samo na području Centralnog Balkana, u Srbiji, Makedoniji i severnoj Grčkoj. Reč je o biljci koja ima zapanjujuću sposobnost da vaskrsava nakon što je potpuno osušena. Spada u drevne, fosilne vrste, koja se nakon ledenog doba povukla u skrivene delove Balkana. Simbol Dana primirja je amblem koji se nosi na reveru u nedelji uoči Dana primirja. Amblem se sastoji od dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice i jednog ljubičastog cveta sa pet latica. Podsećanju na taj dan su u Srbiji od 2005. godine bili posvećeni prvi časovi u školama, a Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik proslavlja od 2012. godine.

18
Oktobar
2023
5
Jul
2023

Potpisivanje Memoranduma o saradnji za izvrsnost u železničkoj industriji

Imamo čast da najavimo da su Tehnički fakultet u Novom Sadu i Akademija tehničkih i umetničkih strukovnih studija Beograd zvanično postali deo Memoranduma o saradnji za izvrsnost u železničkoj industriji. Ova dva ugledna obrazovna instituta su dokazala svoju posvećenost unapređenju znanja i stručnosti u železničkoj industriji, a njihovo uključivanje u ovu ekskluzivnu zajednicu svakako će doprineti zajedničkom napretku sektora železnice.
Tehnički fakultet u Novom Sadu već dugo je prepoznat kao vodeća obrazovna institucija u oblasti inženjerstva i tehnologije. Sa bogatom istorijom koja datira od osnivanja 1960. godine, Fakultet se kontinuirano razvijao kako bi zadovoljio promenjive potrebe industrije. Njegovi renomirani članovi fakulteta i savremena infrastruktura pružaju idealno okruženje za istraživanje i razvoj u oblasti železničkog inženjerstva.
Pridruživanjem Memorandumu o saradnji za izvrsnost u železničkoj industriji, Tehnički fakultet u Novom Sadu potvrđuje svoju posvećenost podsticanju saradnje između akademske zajednice i industrije. Ekspertiza institucije u oblastima kao što su železnički sistemi, dizajn infrastrukture i planiranje transporta će značajno doprineti napretku u tehnologiji, bezbednosti i održivosti železničkog sektora.
Akademija tehničkih i umetničkih strukovnih studija Beograd je još jedna istaknuta institucija koja je postala neizostavan deo Memoranduma o saradnji za izvrsnost u železničkoj industriji. Prepoznata po izvrsnosti u profesionalnom obrazovanju, akademija nudi širok spektar programa koji kombinuju tehničko znanje sa umetničkom kreativnošću. Ovaj jedinstveni pristup omogućava studentima da istražuju inovativna rešenja za različite izazove u železničkoj industriji.
Uključivanje Akademije tehničkih i umetničkih primenjenih nauka Beograd u Memorandum o saradnji za izvrsnost u železničkoj industriji dodatno jača interdisciplinarni pristup zajednice. Ekspertiza akademije u oblastima kao što su dizajniranje kroz razmišljanje, inženjerstvo usmereno na korisnika i estetika, sigurno će doprineti unapređenju korisničkog iskustva, kreiranju vizuelno privlačne železničke infrastrukture i podsticanju održivih praksi u železničkom dizajnu.
Sa dodatkom Tehničkog fakulteta u Novom Sadu i Akademije tehničkih i umetničkih primenjenih nauka Beograd, Memorandum o saradnji za izvrsnost u železničkoj industriji proširuje svoju bazu znanja i jača svoju saradničku mrežu. Zajednica sada uključuje raznovrstan spektar akademskih institucija, lidera industrije i stručnjaka iz celog sveta, koji svi zajedno rade na podsticanju inovacija, istraživanja i izvrsnosti u železničkom sektoru.
Generalni sekretarijat Transportne zajednice sa oduševljenjem privetstva ove dve ugledne institucije i s nestrpljenjem očekuje izvanredna dostignuća i napredak koji će proizaći iz njihovog učešća u ovoj naprednoj zajednici. Zajedno ćemo nastaviti oblikovati budućnost železničkog transporta i inspirisati sledeću generaciju profesionalaca u ovoj oblasti.

Realized student mobility >>>

Student Mobility Guide

ERASMUS Charter for higher education 2021-2027

Announcements
Modeli vrednovanja državne mature
Modele vrednovanja državne mature po Odsecima možete pogledati na sledećim linkovima
POZIV ZA PRIJAVU STUDENATA ZA PRAKSA NA EDUCA INTERNATIONAL U PRAGU (ČEŠKA)

Poziv za prijavu studenata za praksu na Educa International u pragu možete pogledati OVDE.

  • TRAJANjE POZIVA: 11. decembar – 31. decembar 2023
  • PRIJAVE PREDATI ELEKTRONSKIM PUTEM KOORDINATORU ZA MEĐUNARODNU SARADNjU ATUSS-a NA SLEDEĆU ADRESU: mobilnost@atuss.edu.rs, sa naznakom u naslovu mejla da je u pitanju prijava za Educa International.
JAVNI POZIV ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA KA131 MOBILNOSTI ERAZMUS+ PROGRAMA

Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd (ATUSS) raspisuje jedinstveni poziv za prijavu kandidata za Erazmus+ odlazne mobilnosti prema Erazmus+ programskim zemljama. U kategoriju Erazmus+ programskih zemalja spadaju sve zemlje Evropske Unije, Norveška, Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Turska i Srbija.

  • TRAJANjE JAVNOG POZIVA: 11.septembra – do popune mesta
  • ROK ZA PODNOŠENjE PRIJAVA: do popune mesta
  • PRIJAVE PREDATI ELEKTRONSKIM PUTEM KOORDINATORU ZA MEĐUNARODNU SARADNjU ATUSS-a NA SLEDEĆU ADRESU: mobilnost@atuss.edu.rs, sa naznakom u naslovu mejla da je u pitanju prijava za KA1 mobilnost.

Na raspolaganju je još 5 mesta po projektu KA131 iz 2022. godine radi odlaska na praksu. Javni poziv je namenjen studentima svih odseka.

Detaljne infomacije o procesu prijavljivanja možete pogledati OVDE >>>.

KONAČNA RANG LISTA KANDIDATA ZA UPIS U PRVU GODINU MASTER STRUKOVNIH STUDIJA U PRVOM UPISNOM ROKU ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU - TREĆI UPISNI ROK

Objavljena je konačna rang lista kndidata formirana na osnovu bodovanja kandidata na osnovu rezultata postignutih na prethodnom nivou studija za upis u prvu godinu master strukovnih studija za školsku 2023/2024. godinu u drugom upisnom roku, listu možete pogledati OVDE>>>.

Konkurs za izbor demonstratora za školsku 2023/2024. godinu - Odsek VIŠER

Raspisan je konkurs za izbor i radno angažovanje demonstratora za školsku 2023/2024. godinu.

Tekst konkursa možete preuzeti OVDE>>>.

Rok za konkurisanje je do popune mesta.

Čestitka ministarke prosvete brucošima i studentima

Tekst čestitke prof. dr Slavice Đukić Dejanović, ministra prosvete, brucošima i studentima povodom početka nove akademske 2023/2024. godine možete pogledati OVDE.

DOBRO DOŠLI, BRUCOŠI

Dragi brucoši,
Verujemo da je ovo uzbudljiv dan za vas - prvi dan vašeg studentskog života. Studiranje je nova prilika da ispoljite potencijale i da unapređujete svoja znanja, talente i veštine. Važno je da kontinuirano pratite predavanja i vežbe, ali i da aktivno učestvujete u seminarima i radionicama, da koristite svaku priliku da stičete i praktična znanja.
Sigurni smo da će vam studentski dani započeti u dobroj atmosferi i uz nova prijateljstva.
Želimo vam uspešnu akademsku godinu!

KONAČNA RANG LISTA KANDIDATA ZA UPIS U PRVU GODINU MASTER STRUKOVNIH STUDIJA U PRVOM UPISNOM ROKU ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU - DRUGI UPISNO ROK

Objavljena je konačna rang lista kndidata formirana na osnovu bodovanja kandidata na osnovu rezultata postignutih na prethodnom nivou studija za upis u prvu godinu master strukovnih studija za školsku 2023/2024. godinu u drugom upisnom roku, listu možete pogledati OVDE>>>.

KONAČNA RANG LISTA KANDIDATA ZA UPIS U PRVU GODINU OSNOVNIH STRUKOVNIH STUDIJA ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU - TREĆI UPISNI ROK

Objavljena je konačna rang lista kndidata formirana na osnovu uspeha u srednoj školi i bodova ostvarenih na prijemnom ispitu za upis u prvu godinu osnovnih strukovnih studija za školsku 2023/2024. godinu u trećem upisnom roku, listu možete pogledati OVDE>>>.

Rezultati prijave na konkurs za učešće na jesenoj školi Tech u Mariboru (Zaposleni)

Rezultate prijave na konkurs za učešće na jesenoj školi Tech u Mariboru (Zaposleni) možete pogledati OVDE.

Rezultati prijave na konkurs za mobilnost jednog zaposlenog po projektu KA131 2021

Rezultati prijave na konkurs za mobilnost jednog zaposlenog po projektu KA131 2021 možete pogledati OVDE.

Odluka o odobrenoj praksi za studente ATUSS-a za ERASMUS KA131 odlazne mobilnosti

Na interni javni poziv za studente ATUSS-a za ERASMUS KA131 odlazne mobilnosti, po projektu iz 2022 godine, za odlazak na praksu na partnersku VŠI ACADEMIA u Mariboru pristigle su dve prijave. Odluku o odobravanju studentske mobilnsti možete pogledati OVDE

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU KANDIDATA ZA KA131 MOBILNOSTI ERAZMUS+ PROGRAMA

Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija Beograd (ATUSS) raspisuje jedinstveni poziv za prijavu kandidata iz redova zaposlenih za Erazmus+ odlazne mobilnosti prema Erazmus+ programskim zemljama. U kategoriju Erazmus+ programskih zemalja spadaju sve zemlje Evropske Unije, Norveška, Island, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Turska i Srbija.

  • TRAJANjE JAVNOG POZIVA: 13.septembra – do popune 1 slobodnog mesta
  • ROK ZA PODNOŠENjE PRIJAVA: do popune
  • PRIJAVE PREDATI ELEKTRONSKIM PUTEM KOORDINATORU ZA MEĐUNARODNU SARADNjU ATUSS-a NA SLEDEĆU ADRESU: mobilnost@atuss.edu.rs, sa naznakom u naslovu mejla da je u pitanju prijava za KA1 mobilnost.

Detaljne infomacije o procesu prijavljivanja možete pogledati OVDE >>>.

KONAČNA RANG LISTA KANDIDATA ZA UPIS U PRVU GODINU OSNOVNIH STRUKOVNIH STUDIJA ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU

Objavljena je konačna rang lista kndidata formirana na osnovu uspeha u srednoj školi i bodova ostvarenih na prijemnom ispitu za upis u prvu godinu osnovnih strukovnih studija za školsku 2023/2024. godinu u drugom upisnom roku, listu možete pogledati OVDE>>>.

Odobrene mobilnosti za studente ATUSS-a za ERASMUS KA131 odlazne mobilnosti

Na interni javni poziv za studente ATUSS-a za ERASMUS KA131 odlazne mobilnosti, po projektu iz 2022 godine koji je trajao od 06. jula do 01. septembra 2023. godine, prijavila se jedna studentkinja sa Odseka VIŠER. Detaljniji izveštaj možete pogledati OVDE.

Rezultati prijave na konkurs za učešće na jesenjoj školi AUTUMN TECH SCHOOL u Mariboru

Rezultati prijave na konkurs za učešće na jesenjoj školi AUTUMN TECH SCHOOL u Mariboru možete pogledati OVDE.

ATUSS IN THE MEDIA
Industry Academy programs

Huawei ICT academy - ATUSS Belgrade

Mikrotik academy - ATUSS Belgrade